INFO

Oldtimers in steden, waar moet ik rekening meer houden?

Je bent van plan om een oldtimer, youngtimer of klassieker aan te schaffen. Waar moet je dan allemaal op letten? Laten we daar even op in gaan. Verschillende steden hebben andere regels wat betreft parkeervergunningen of uberhaupt milieuzones! Maar de meeste steden doen niet moeilijk over oudere benzine autos. En dat is fijn, kan jij zorgeloos op pad!

  • Parkeervergunning: Kan ik mijn oldtimer/youngtimer kwijt op de parkeervergunning? 
  • Milieuzone: Kan ik de stad in met mijn oldtimer?
  • Overgangsregeling: Kan ik mijn oldtimer het hele jaar door rijden? Wanneer is de stallingsperiode?
  • Buitenland: Welke regels zijn er in het buitenland rondom mijn oldtimer?

We zullen voor de parkeervergunning meerdere steden toelichten.

- Amsterdam: Auto's na juli 1992 zijn welkom op de parkeer vergunning
- Rotterdam: Auto's met Euro 1 norm zijn geschikt om een parkeervergunning aan te vragen. Alle auto's na juli 1992 vallen hier onder.
- Eindhoven: Geen aanvullende eisen.
- Utrecht: Alleen auto's die de milieuzone in mogen. Alle benzinevoertuigen zijn hier toegestaan.
- Den Haag: Geen aanvullende eisen.

Dan de Overgangsregeling. Deze regeling is in leven geroepen in 2013, waarbij alle auto's op benzine die op dat moment 25 jaar of ouder waren gebruik van kunnen maken. Dit betekent dat alle benzinevoertuigen op kenteken gezet voor 1 januari 1988 gebruik kunnen maken van het kwart-tarief van de wegenbelasting. Het maximum is ingesteld op €138 in 2023. Voorwaarde is wel, dat wanneer er gebruik van de overgangsregeling wordt gemaakt, het voertuig gestald zal moeten staan tussen 1 december en 1 maart. Gedurende deze 3 maanden mag het voertuig dus geen gebruik maken van de openbare weg, of hier gestald staan.

Milieuzone's, ze klinken misschien angstaanjagend, maar ze beperken zich in heel Nederland gelukkig tot diesel voertuigen. Op het moment van schrijven natuurlijk. Wij verkopen voornamelijk benzine voertuigen, dus voor onze klanten is daar gelukkig geen omkijken naar! Lekker zorgeloos op pad dus.

In verschillende steden in het buitenland gelden zwaardere emissiezone's, denk hierbij aan Antwerpen/Brussel of de grotere Duitse steden.

Wel is er een bijkomend voordeel dat de meeste Duitse steden erg vriendelijk zijn omtrent oldtimers. Alle Nederlandse kentekens ouder dan 30 jaar zijn vrijgesteld van emissiezone's.

In Antwerpen en Brussel ligt de grens wat later, zo mogen auto's ouder dan 40 jaar alle steden in rijden. Dit omwille van erfgoed waarde. Dat is dus mooi meegenomen.
Verder zijn benzine voertuigen toegelaten met een Euro norm 2, dit gaat om voertuigen vanaf januari 1996.