Youngtimerregeling

In Nederland zijn er veel verschillende soorten autorijders. Van jaren ’80 Golfjes tot Murcielago’s en van 2CV’s tot de Mercedes W140. Zo zijn er ook veel verschillende zakelijke autorijders. De een rijdt liever in een nieuwe BMW 5 serie en de ander pakt een Tesla Model Y.
Maar wat zijn de mogelijkheden omtrent het zakelijk rijden van Youngtimers?

Voordelig is het sowieso!

Hieronder lees je meer, ook met een klein rekenvoorbeeld.

Waarom een youngtimer kopen?

Op dit moment is de standaard bijtelling in Nederland 22%. Wanneer een auto zakelijk gereden wordt, zal 22% van de cataloguswaarde van deze auto bovenop je loon worden gerekend. Een auto van de zaak wordt door hen namelijk gezien als een vorm van loon waarover je extra belasting dient te betalen.

Maar voor ondernemers werkt de youngtimer belasting op een net andere manier. Bij youngtimers mag namelijk gekeken worden naar de dagwaarde van de auto. Om dit te compenseren is het belastingpercentage wel verhoogd naar 35%. Dit geeft nagenoeg ieder geval een gunstigere uitkomst. Het bijtellingspercentage mag ieder jaar opnieuw berekend worden en aangezien er elk jaar zakelijk wordt afgeschreven, levert dit jaar na jaar voordeel op. 

Wanneer een young- of oldtimer op de zaak ingeschreven staat, is het op het gebied van onderhoud ook een stuk voordeliger. Alle kosten die aan de auto gemaakt worden kunnen afgeslagen worden op het bedrijf en daardoor is BTW-aftrekbaar. Op deze manier is het mogelijk om een karaktervolle youngtimer te rijden die ook nog eens financieel zijn voordelen heeft!

Een klein rekenvoorbeeld!

- Een nieuwe Mercedes E-klasse heeft een cataloguswaarde van €80.000,- waarover 22% bijtelling betaald moet worden.
Dit komt neer op €17.600,- euro bijtelling.

- Een mooie, lage kilometrage E klasse uit 2004 bomvol opties en goed onderhouden kost €15.000,-. De fiscale waarde ligt na taxatie nog lager, namelijk €9.000. Hierover moet 35% bijtelling betaald moet worden. Dat komt neer op €3.150,- euro bijtelling

Dat komt neer op een flinke maandelijkse besparing!